Navigatie

Waar staat WOD voor?

Waar staat WOD voor? Wanneer gestart wordt met CrossFit, kom je als newbie in aanraking met allerlei nieuwe termen. Één term die je zeker weten gaat tegen komen is de WOD.

De term WOD staat voor Work Out of the Day. Zoals de omschrijving al doet vermoeden, betreft dit dus een workout die op deze dag centraal staat. Wanneer je voor het eerst in aanraking komt met deze WOD's zul je merken dat ook de insteek van de WOD's kan verschillen. Zo zijn er WOD's die tijdgebonden zijn, dit noemen we AMRAP's en we hebben te maken met workouts, die gebaseerd zijn op het voltooien van een bepaalde mate van werk. Deze workouts worden vaak aangeduid met for time of AFAP.

De indeling van de WOD's zal per dag verschillen en de coach kan voor het opstellen van deze WOD's kiezen uit een drietal soorten categorieën. Hierbij moet gedacht worden aan cardio, gymnastics en weightlifting onderdelen. Onder deze groepen vallen heel veel verschillende soorten oefeningen. Daarnaast kan de coach dit drietal op een oneindige manier met elkaar combineren. De mogelijkheden zijn dus eindeloos.

De duur van een WOD kan varieren. Zo zijn er WOD's die binnen 3 minuten kunnen worden voltooid. Andere WOD's hebben een looptijd, langer dan één uur. De looptijd van een WOD kan dus sterk uiteen lopen.

Om als nieuwe CrossFit atleet je voortgang te monitoren, is het raadzaam je scores en tijden op te schrijven. Dit kan in een schriftje, bloknoot, notitielijstje op je telefoon of een van de apps die beschikbaar zijn in de Appstore of Google Play. Wanneer een workout dan na een tijd weer verschijnt op het bord, kun je na het voltooien van deze WOD zien, of jij als atleet bent vooruit gegaan. Wanneer je een geschaalde variant hebt uitgevoerd, leg dit dan ook zeker vast. Op deze manier weet je zeker, dat je geen appels met peren aan het vergelijken bent.

De uitgelezen manier om je voortgang te controleren, is het bijhouden van je scores en tijden op de benchmark Girls WOD's. Met behulp van deze benchmarks, kun jij als atleet precies aangeven wat je score is geweest op deze WOD's en is dit eenvoudig te vergelijken met atleten van over de hele wereld.

Wanneer je benieuwd bent, hoe je presteert op landelijk of zelfs wereldwijd niveau, kun je proberen om voorgeschreven WOD's uit te voeren die bij een landelijke of wereldwijde competitie horen. Enkele voorbeelden van Nederlandse competities zijn: De Rotterdam Throwdown, Beach Throwdown, Tiglon Series en de bekendste, The Lowlands Throwdown.Wanneer je wilt kijken hoe je wereldwijd presteert, is er eigenlijk maar 1 top event en dat is The CrossFit Open. Je kunt deze WOD's gewoon in je eigen box doen en je scores zelf vergelijken met andere atleten, die zich wel hebben ingeschreven. Veel leuker is het natuurlijk om ook echt aan deze WOD's deel te nemen en zo echt te kunnen zien, hoe je landelijk of zelfs wereldwijd presteert.

Een korte recap. De term WOD, staat dus voor Work Out of the Day. WOD's kunnen verschillen op basis van insteek, de ene WOD is tijdgebonden en de andere WOD is werkgebonden. Verder kunnen WOD's bestaan uit een drietal facetten, Gymnastics, Weightlifting en Cardio. De duur van een WOD kan sterk uiteenlopen. Sommige WOD's duren 3 minuten en andere weer langer dan één uur. Om je voortgang te kunnen bewaken is het nuttig om je scores en tijden te noteren. Verder kun je, je voortgang monitoren door het uitvoeren van de verschillende benchmark Girl's WOD's. Ben je benieuwd hoe je landelijk of wereldwijd presteert in bepaalde WOD's, is het raadzaam om mee te doen aan de diverse competities.

Naar de kennisbank.

© 2014 - 2019 Barbell Junky | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel