Navigatie

Wat zijn de CrossFit Games?

De CrossFit Games, het wereldwijde CrossFit evenement van het jaar. Echter zijn de games maar een gedeelte van de complete CrossFit competitie die hiermee gemoeid is.

The Open

Als eerste wordt gestart met de inschrijving voor de Open. De inschrijvingen vinden plaats op de website: www.games.crossfit.com. De Open is een wereldwijd evenement waarvoor vrijwel iedere CrossFit atleet zich kan inschrijven (minimum leeftijd is 14 jaar). Voor de Open en de verdere competitie is er de keuze om je als atleet in te schrijven voor de geschaalde of de RX variant. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt in geslacht en leeftijd. De competitie bestaat verder uit de volgende categoriën.


1. Individual
2.Teenage 14-15
3. Teenage 16-17
4. Masters 40-44
5. Master 45-59
6. Master 50-54
7. Masters 55-59
8. Masters  60+
9 Team

In het voorjaar wordt voor 5 weken lang elke week op donderdagnacht (Nederlandse tijd) een event gehouden waarin de WOD bekend wordt gemaakt die dat weekend centraal staat en door honderdduizenden atleten waar ook ter wereld zal worden uitgevoerd, gefilmd en de score gesubmit op de website. Het leuke is van deze events, dat bij deze bekendmaking, twee oud games atleten live, head-to-head deze WOD uitvoeren. Op deze manier kun is te zien dat zelfs deze atleten kapot gaan van de WOD's die jij als open atleet gaat uitvoeren dat weekend. Daarnaast kun je, je eigen score vergelijken, met de score die door de games atleten is weggezet tijdens dit event (en in een donker hoekje huilen om je eigen score, nu je ziet wat je tekort komt). Na de bekendmaking heb je een weekend de tijd om de WOD uit te voeren en te submitten. Wanneer je score online staat, is het mogelijk te bekijken hoe goed je gepresteerd hebt op deze WOD en hoe je overall geklasseerd staat.

Voor de Teenage divisie eindigt hier de competitie en is dus te zien hoe de atleet gepresteerd heeft, ten opzichte van zijn leeftijdsgenoten.

De beste 200 Master atleten in elke divisie mogen door naar het qualifier traject. Hierbij moeten in één weekend 4 WOD's worden uitgevoerd en gefilmd. Deze scores dienen weer te worden gesubmit op de games.crossfit.com website. Na dit weekend, ontvangen de beste 20 atleten per divisie een uitnodiging voor de CrossFit Games.

Voor de Individual en team atleten die bij de beste 30 van Europa horen, is een plaats gereserveerd bij de Regionals.

The Regionals

De regionals kwalificaties, zijn verdeeld over 3 weekenden. Elk weekend wordt een andere regio uitgenodigd op een locatie in die regio om de 7 voorgeschreven WOD's af te werken. Deze WOD's zijn verdeeld over 3 dagen, te weten vrijdag, zaterdag en zondag. De regionals kunnen al gezien worden als een daadwerkelijk evenement. De beste atleten van de regio komen bijeen om te strijden voor een plaats in de finale. Bij elke WOD zijn gecertificeerde judges aanwezig om de scores bij te houden en reps te tellen. 

Na afloop van de 3 kwalificatie weekenden, worden de beste 40 mannen en vrouwen uitgenodigd voor het evenement waarvan ieders CrossFit hart sneller gaat kloppen, de CrossFit Games.

The Games

Wanneer een individual atleet gekwalificeerd is voor de games, kan hij of zij zich opmaken voor het evenement van het jaar.

De Games vinden het laatste weekend van juli plaats in het StubHub Center in Carson (Californië),

De laatste jaren wordt op woensdag gestart met een beach evenement, deze WOD is de kickoff van de CrossFit Games en bevat vaak een zwem element. Daarnaast zorgt het hardlopen door het mulle zand voor een extra krachtsinspanning. Verder wordt het zwemmen vaak aangevuld met burpees, kettlebell snatches of andere zaken die mogelijk zijn op het strand.

De dag wordt normaliter afgesloten met een onderdeel in de CrossFit Games arena. De voorgaande jaren was dit voor 2013 een halve marathon roeien en voor 2014 1RM overhead squat. 

Vervolgens hebben de atleten één dag rust, om op vrijdag weer verder te gaan in de CroissFit Games gekte. Op de laatste drie dagen worden per dag diverse WOD's uitgevoerd. Deze WOD's zijn zeer uiteenlopend van aard, van handstand walk tot sled pull en van legless rope climb tot sprint, alles kan aanbod komen. Per WOD, is er een klassering. De eerste plaats levert 100 punten op, de tweede plaats 95 punten enz.

De atleet wie na afloop van alle WOD's de meeste punten heeft behaald, is de winnaar van de CrossFit Games en mag zich dat jaar The Fittest on Earth noemen.

Voor de Masters, verlopen de Games volgens een ander patroon. De Games duren voor Masters atleten 3 aaneengesloten dagen, startend op de dinsdag voorafgaand aan de Games voor de Individuals. De WOD's die gedaan worden door deze atleten zijn vaak ook afwijkend van de WOD's voor individual atleten en daarnaast zijn deze WOD's ook vaak enkel op en rond het StubHub Center. De puntentelling en de titel zijn uiteraard wel gelijk voor de Masters atleten.

Rich Froning

Wie CrossFit Games zegt, zegt Rich Froning. Deze grootheid in de sport, heeft de CrossFit Games 4 jaar achtereen gewonnen (2011,2012,2013,2014). Dit jaar zal hij echter zijn titel niet verdedigen. Froning doet mee met de teamwedstrijden met CrossFit Mayhem.

Ter motivatie wil ik graag nog een kleine compilatie delen van The Games van 2013.

Naar de kennisbank

© 2014 - 2019 Barbell Junky | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel